OPEN CALL

Kasvintuotantoteknologiaa kaivokseen

3.1.2017

TIEDOTE

Pyhäjärvi 03.01.2017  

Pyhäsalmen kaivoksessa on vapautumassa tiloja, jotka ovat uusiokäytettävissä. Pyhäjärven Kehitys Oy ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat yhteistyössä käynnistämässä hankkeita, joiden avulla pyritään vähentämään kaivostoiminnan loppumisen aiheuttamia alueellisia vaikutuksia.

Kaivostiloihin tehdään tutkimus- ja tuotekehitysympäristö, jossa voidaan testata kasvintuotantoa.  ”Olemme käynnistäneet infraan liittyvän suunnittelun ja aikatauluttaneet toimintasuunnitelmaa. Tavoitteena on saada tuotantotilat käyttöön jo maalis-huhtikuussa 2017”, toteaa Pyhäjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Pinola.

Uutena innovaationa on yhdistää kaivostilat ja kasvintuotanto siihen liittyvine teknologioineen. Kasvintuotanto kaivostiloissa toteutetaan hydroponisella tuotantoteknologialla yhdistettynä automatisoituun valaistukseen ja olosuhteiden hallintaan. Tavoitteena on saada tuotetuista kasveista tai kasvinosista raaka-aineita korkean arvonlisän tuotteisiin.

Kehittämispäällikkö Elina Virtanen Lukesta kertoo, että alkuvaiheessa testataan tuotantoympäristöön soveltuvia kasveja ja testaus aloitetaan perunalla. Uudella tuotantoteknologialla ja uudessa tuotantoympäristössä olisi mahdollista turvata kasviperäisten raaka-aineen saanti ja raaka-aineen tasalaatuisuus ympäri vuoden.

Hankkeita rahoitetaan Euroopan Unionin Aluekehitys- (EAKR) sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) rahoituslähteistä.

Lisätietoja:

Kari Pinola, Toimitusjohtaja, Pyhäjärven Kehitys Oy, p. 044 0582 941, kari.pinola@pyhajarvi.fi

Elina Virtanen, Kehittämispäällikkö, FT, Luonnonvarakeskus, p. 029 532 6646, elina.virtanen@luke.fi

Pyhajarvenkehitys.fi